Ekologisk Middag, både prisvärd, god och ekologisk!
Idag ska vi laga köttbullar med potatismos på ett ekologiskt sätt! Varför gör vi det? Jo, miljön mår bra av ekologiskt jordbruk.
Miljöfördelarna om du väljer att köpa ekologiskt:
-
VATTENKVALITET
Ekologiskt jordbruk läcker inte kemiska bekämpningsmedel till vattendrag och grundvatten. -
MÅNGFALD
Ekologiskt jordbruk gynnar den biologiska mångfalden. -
GMO
Ekologiskt jordbruk sprider inte ut genmodifierade organismer i naturen. -
ÖVERGÖDNING
Ekologiskt jordbruk skapar möjligheter för ett jordbruk som inte läcker lika mycket näringsämnen. -
ENERGIBESPARING
Ekologiskt jordbruk kan förbruka mindre mängd energi. -
BÖRDIGHET
Ekologiskt jordbruk är aktsamt om jordens bördighet. -
KUNSKAP
Ekologiskt jordbruk utvecklar kunskapen om hur ett hållbart jordbruk kan utvecklas.
Källa: www.krav.se
Ekologiska Köttbullar, 2 portioner.
Ingredienser
-
1½ dl ekologisk mjölk
-
¾ dl ekologiskt ströbröd
-
2 msk gul lök finhackad (ekologisk)
-
1 ekologiskt ägg
-
2 tsk salt
-
2 krm vitpeppar
Gör så här:
Häll mjölken över ströbrödet och låt svälla i 10 minuter. Blanda alla ingredienser. Forma färsen till köttbullar. Stek köttbullarna i smör på medelvärme. Skaka då och då så de håller formen. Sänk värmen efter hand.
Ekologiskt potatismos, 2 portioner.
Ingredienser:
-
6 ekologiska potatisar, helst mjölig sort
-
25 g ekologiskt smör eller margarin.
-
1-1,5 dl ekologisk mjölk
-
salt
-
vitpeppar
Gör så här:
Skala potatisen och koka den som vanligt. Dela gärna potatisarna i mindre bitar så går det mycket fortare att koka dem mjuka, tar då bara ca 10-15 minuter.
Häll av vattnet och börja därefter mosa potatisen. Man kan t.ex. använda potatisstöt, elvisp eller purépress.
Tillsätt smör eller margarin.
Rör i så mycket mjölk som går åt tills moset är poröst
Smaksätt med salt och peppar.
Smaklig måltid! //Jennie, Anna, Axberg och Korpe
Kikar in... hoppas du får en bra dag :)
Hoppas du har en bra dag! =)