Det finns en dag i morgon med!

Vi hoppas ni har lärt er något med vår blogg. Vi tycker iallafall att det har varit kul och lärorikt. Vi gjorde denna blogg med tanken att vi ville lära ut att varje människa ha ett slag ansvar på sig när de kommer till att rädda miljön. Varje människa måste förbättra sina vanor för att kunna rädda jorden. Vi bor ändå på samma jord och vi gjorde planeten till "vår", därför är de upp till oss, vakna! Vi ka inte låta alltid nästa generation ta problemen utan förändring behövs nu!

Vi tackar för vår tid här på ekoapa och hoppas att den kunskap ni fått kan spridas vidare.
Massa pussar&kramar Anna Svensson, Josefine Korpe, Josefin Axberg & Jennie Forslund Samhäll- IT ekonomi år 2.

Och vinnaren är........

Tjaba tjena hallå!!

Som vissa av er vet hade vi en tävling för ett tag sedan. Tävlingen gick ut på att man skulle skriva om vad man gjorde för miljön. Alla ni som deltog hade väldigt bra bidrag. De var verkligen jättekul att ni ville dela med er om era miljövänliga handlingar.
Men tyärr kan vi bara ta ut en vinnare.
Och vinnaren är GUNILLA STRÖM!!
Postad av Gunilla Ström:
Hej, jag bor i Ale och arbetar i Göteborg och cyklar nästan varje dag förutom vid förkylnings symtom. Det hjärper miljön och även min egna hälsa. Jag sopsorterar också och pantar burkarna efter varje fest. hoppas jag vinner för behöver lära mig mer om ekologiskt mat och olika maträtter :) Tack för en fin läsning tjejer!


Du får nu en av våra bästa kokböcker för recept på ekologiska maträtter!
Hoppas du kan njuta och fortsätt dela med dig av dina kunskaper! :D

Brudarna på ekoapa bloggen gratulerar! :D

En italiensk touch

Pannacotta med vit choklad och marinerade björnbär:

5 portioner pannacotta med vit choklad

  • 5 dl grädde Arlas ekologiska (du kan ta hälften matlagningsgrädde Arlas ekologiska matlagnings grädde 15 %)

  • 1 ekologisk vaniljstång (hittar du på Konsum)

  • 0,5 dl socker

Strösocker Ekologiskt, 1 kg

Det ekologiska sockret är odlat helt utan kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel. Växtnäringen kommer från stallgödsel och andra gödselmedel som är tillåtna i ekologisk odling. (Lätt att hitta i dom flesta mataffärerna)

  • 100 gram vit choklad- ( Fazer har en god vit blockchoklad på 100 g)

  • 3 gelatinblad

  • MARINERADE BÄR TILL PANNACOTTA:

  • 4 dl björnbär ( ekologiska björnbär med bra kvalite, kan du hitta på många ställen som har stort utbud av frukt och bär).

  • 3 msk socker ( dom flesta mataffärerna)

  • 1 dl vin santo

Så här lagar du Pannacotta med vit choklad och marinerade björnbär:

  1. Lägg ett björnbär i en skål, blanda med socker och vin santo. Gärna dagen innan och låt stå i kylen över natten. Annars räcker det med några timmar.

 

  1. Förbered ca 5 små formar eller glas som du ska servera pannacottan i (ca 1 dl var). Ställ upp på en bricka som går in i kylen.

     

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

 

  1. Hacka chokladen grovt med en kniv.

 

  1. Häll grädden i en kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt både frön och stång till grädden.

 

  1. Värm grädden. Tillsätt socker och choklad. Rör tills choklad och socker smält. Grädden ska ej koka upp endast sjuda på låg värme.

 

  1. Ta av grädden från värmen, ta upp vaniljstången, krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör tills de löst sig.

 

  1. Häll upp pannacottan i formarna eller glasen. Låt pannacottan stelna i kylen i 3-5 timmar.

 

  1. Innan servering så kokar du upp bären. Låt svalna något och servera pannacottan i formen på djup eller stor desserttallrik. Eller om du skär ur dem och stjälper upp dem i en djup eller stor desserttallrik. Skeda sedan över över några skedar marinerade bär och sås runt pannacottan.






Här ser ni en pannacotta med andra marinerade bär. Pannacotta är italiensk efterrätt som finns i massor av olika varianter.
Här ser vi en Pannacotta med annan marinerad frukt. Den
italienska efterrätten finns i fler tal olika varianter.


// Korpe, Josse, Anna och Jennie

RSS 2.0